Bez skutecznie działającego układu odpornościowego, każda infekcja zagrażałaby naszemu zdrowiu i życiu. Układ immunologiczny zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe, niszczy pasożyty oraz neutralizuje komórki nowotworowe. Można pomyśleć, że organizm człowieka doskonale przystosowany jest do odpierania wszelkich zagrożeń i że nie musimy nic robić. Niestety, tak nie jest.

Na prawidłowe działanie systemu immunologicznego wpływa wiele czynników, na które możemy wpływać. Są to:

  • odpowiednia dieta,
  • właściwa flora bakteryjna w organizmie,
  • probiotyki zapewniające stan równowagi biologicznej jelit,
  • aktywność fizyczna,
  • wypoczynek.

W sezonie jesienno-zimowym, gdy wzmaga się niebezpieczeństwo infekcji i grypy, warto wiedzieć co dodatkowo można brać na odporność, korzystając z dobrodziejstw jakie oferuje dieta oraz zioła i suplementy diety. Na wzmocnienie odporności szczególnie wpływa zapewnienie organizmowi antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.

Co w naszej diecie korzystnie wpływa na odporność:

  • witaminy A, C i E zawarte w warzywach i owocach,
  • kiszonki stanowią jeden z najlepszych sposobów dostarczenia organizmowi probiotyków i zapewnienia zdrowych jelit, a co za tym idzie zwiększenia odporności, gdyż zdrowa flora bakteryjna w jelitach hamuje rozwój patogenów i stymuluje układ immunologiczny,
  • jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii,
  • miód manuka,
  • grzyby shiitake,
  • czosnek,
  • ostre, rozgrzewające przyprawy jak pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, curry, chili czy imbir.

Najlepsze zioła na odporność:

  • żeń-szeń zawiera ginsenozydy, które pobudzają do działania limfocyty T, regulują odpowiedź organizmu na stres, zwiększają zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu,
  • jeżówka purpurowa (echinacea) działa przeciwzapalnie, stymuluje aktywność limfocytów T, pobudzają proces fagocytozy, czyli niszczenia i usuwania patogenów, zwiększa wydzielanie interferonu, substancji działającej przeciwwirusowo,
  • aloes,
  • czystek.

Na odporność ma również wpływ witamina D, która wpływa na aktywność limfocytów i poprawia ich działanie. Obecnie większość ludzi cierpi na niedobór witaminy D, gdyż mało przebywamy na powietrzu, zaś w sezonie jesienno-zimowym, w naszej szerokości geograficznej, słońca jest za mało, aby organizm mógł ją odpowiednio produkować.

Szczególnie korzystnie na odpornosć działa dzika róża zawierająca ogromne ilości witaminy C oraz witaminy A, B1, B2, E i K. Dzika róża jest bogatym źródłem kwas foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, naturalnych garbników oraz pektyn. Preparaty z dzikiej róży wzmacniają układ odpornościowy, korzystnie działają w przypadku przeziębienia i grypy, wzmacniają naczynia krwionośne. Dzika róża ma również właściwości przeciwzapalne, wzmacnia układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi.

https://www.medonet.pl/zdrowie,co-na-odpornosc-,artykul,94418824.html

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-odpornosciowy/odpornosc-dziewiec-sposobow-na-wzmocnienie-odpornosci-organizmu-aa-XM32-BdyQ-e6u6.html#wzmocnienie-odpornosci-ziola

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here